Av: Måns Tham 

Gröna dalen mellan Fisksätra och Saltsjöbaden är ett sånt där typiskt mellanrum i Stockholm. Pampiga ekar och höga klippor ramar in en dal, genomkorsad av helt vanlig vardag. På gångvägen mellan två förortscentrum möts skolbarn, hundägare, joggare och stavgångare. Några är på väg till vårdcentralen och andra till storskogen. Här finns bollplan och kolonilotter och det är soligt och tyst. Jag är uppvuxen här och när det återigen blev tal om att bygga mitt i dalen kände jag att det var dags att göra en karta. En karta som både förklarar platsen och visar hur den kan bli bättre.

De förslag som med jämna mellanrum lagts fram för Gröna dalen har alla handlat om att lägga något mitt i dalen som man inte ville ha nån annanstans. Att göra dalen till något den inte är. 2017 var det fråga om bostäder som annars skulle hamnat i Saltsjöbaden, innan dess en idrottshall och dessförinnan en parkering till golfbanan. Alla planer innebar stora investeringar och en ny avfart från motorleden. Gröna dalen är i nuvarande Översiktsplan definierat som Utredningsområde, en slags markreserv.   

Vision för Gröna Dalen

Att bygga mitt i dalen skulle punktera det fina med grönområdet. I stället för att förändra dalen till något den inte är menade jag att man borde utveckla och rusta upp det embryo till park och mötesplats som redan finns. En utveckling som inte heller kräver dyr infrastruktur och vägdragning. Tillsammans med min kollega Johan Berg som bor i närheten, tog jag fram ett motförslag samlat i ett litet dokument som vi kallade Vision för Gröna dalen. Där samlade vi argument och analys för hur man med enkla medel kan låta dalen utvecklas till en park.

Om man bygger ihop två stadsdelar med hus så hör de nya husen ofta till den ena eller andra sidan. En park däremot, kan höra till bägge sidor. Central Park i New York City omringas av flera väldigt olika stadsdelar men är ändå allas park. I vårt dokument förklarade vi steg för steg varför Gröna dalen är viktig. Och varför man alltid ska börja med att ringa in det bästa läget och avsätta det som allmänning. Idag är till och med torget i Fisksätra privat mark. Men goda stadsmiljöer består inte bara av rum mellan hus utan också av välgestaltade gröna rum. Både människor och djur trivs i brynen — där man ser varandra, och därmed känner sig sedd.

Ohelig allians

Vi uppvaktade politiker och medlemmar i lokala föreningar och grannar och boende och fick med fyra ganska olika föreningar på tåget; Villaägarföreningen i Saltsjöbaden, Hyresgästföreningen i Fisksätra, Nätverket Fisksätras Framtid och Hembygdsföreningen i Saltsjöbaden. Efter ett arbetsmöte tillsammans skrev de ett gemensamt upprop i Nackaposten. Då nappade även flera partier; Liberalerna, sen Socialdemokraterna och efter valet 2018 även Centerpartiet som då hade fått ökat mandat. På initiativ av Centerpartiet röstade en ohelig allians av politiska partier 2019 för att utveckla dalen till en kulturpark. Naturskyddsföreningen ordnade guidade utflykter i dalen där vi berättade om planen, vi träffade tjänstemän i kommunen och följde upp. Nu, två val senare vill alla partier i kommunen utveckla dalen till park.

Nacka kommun tar nu fram en ny översiktsplan där Gröna dalen skall ändras från Utrednings-område till park eller natur. Och trots att planen inte ändrats än, så har Gröna dalen gjort det. I små steg har kommunen satt dit nya parkbänkar, en belyst konstgräsplan, ett utegym och en basketplan. Tillsammans med kolonilotterna som funnits där länge är dalen mer använd nu. Och till vår stora glädje har Vision för Gröna dalen med dess karta och helhetsperspektiv blivit ett dokument som tjänstemän och politiker refererar till.

Valborg

Fisksätra har alltid firat Valborg i Gröna dalen. Traditionen bröts 2015 då en brandpost stängts av vid ett bygge. Några år senare tvingade ny markanvändning Saltsjöbadens Valborgseld att upphöra på Neglinge gärde en bit bort. Jag och Johan Berg föreslog i vintras att det var ett bra läge för en eld i Gröna dalen igen, mitt mellan stadsdelarna. Efter många telefonsamtal och mejl och stöd från politiker, tjänstemän, kyrkan och lokala föreningar reddes brandfrågan ut och vi fick tillstånd av polisen. När solen gick ner den sista april strömmade folk till från alla håll. Hyresgästföreningen bjöd på korv och vårtal och en spontan kör sjöng in vårkvällen. Ibland behövs bara något så enkelt som en brasa för att vi ska förstå och värdesätta våra allmänningar.

Läs mer om Gröna dalen, och se hela förslaget här.

Måns Tham är arkitekt och stadsplanerare baserad i Stockholm och driver egen verksamhet, manstham.com.