”Pennan, planerna & politiken”
Under årets Olle Bengtzon-dag genomfördes en paneldiskussion med experter och journalister för att diskutera arkitekturens betydelse i det offentliga samtalet på temat ”Pennan, planerna & politiken – om stadsutveckling som berör och upprör.
I panelen deltog Karin Svanborg-Sjövall, statssekreterare Kulturdepartementet, arkitekten Ola Andersson samt författaren Claes Britton. Moderator för samtalet var Kerstin Brunnberg, juryordförande för Olle Bengtzon-priset.

Paneldiskussion, Olle Bengtzon-dagen 2025.
Panelen diskuterade inledningsvis vikten av att Olle Bengtzon-priset delas ut för att sätta mer fokus på stadsbyggnadsfrågor som bevakas för dåligt i svensk media. Karin Svanborg-Sjövall menade att den mer djupgående informationen som återfinns i svensk media om arkitektur och stadsbyggnadsfrågor troligen kräver ett intresse från början så att man inte missar den, att det mesta av det som når ut bredare handlar om konflikt. ”Den här debatten om fint och fult och gammalt och nytt är ju en ganska tacksam medial debatt, därför att det finns någonting som kittlar ganska många. Men jag är inte säker på att de flesta vill följa en ’MMA-fight’om arkitektur”.
Brunnberg ställde retoriskt frågan om det kanske handlar mer om fasader och yta än att förstå skapandet av en stadsmiljö. Claes Britton underströk att det politiska intresset för arkitektur och stadsbyggnad har minskat avsevärt över tid. En gång i tiden var dessa frågor högt prioriterade av ledande politiker, men idag är det troligen få i riksdagen som ens kan nämna en samtida arkitekt.
”Det är ju det som är arkitektens roll, om man vill gå bakom ytan så är det ju planritningen och sektionen ochhur huset sitter ihop som är det viktiga, inte hur det ser ut på en vacker sommardag”, sade Ola Andersson.
En annan aspekt som lyftes under samtalet var kopplingen mellan arkitektur och trygghet. Karin Svanborg-Sjövall menade att den ökade otryggheten i samhället har gjort att frågor om fysisk gestaltning har fått större betydelse. Hur vi bygger våra offentliga miljöer påverkar vilka som känner sig välkomna och trygga i dem, något som måste beaktas i stadsplaneringen.
Ola Andersson framhöll att hållbar stadsutveckling inte bara handlar om energieffektiva byggnader, inom ramen för arkitekturens roll att möta klimatutmaningarna, utan också om långsiktig planering som minskar behovet av transporter och resurskrävande ombyggnationer.
Claes Britton lyfte att en av de absolut viktigaste frågorna när det gäller klimatet är det ”väldigt tråkiga faktum att man bygger med mycket lägre kvalitet idag än man gjorde för hundra år sedan eller till och med för femtio år sedan. Och då menar jag inte arkitektoniskt, utan då menar jag att husen, i alla fall där jag bor, förfaller redan efter femtio år och det måste ju vara det minst hållbara av allting, att man river och bygger nytt istället för att utnyttja det som redan är byggt”.
Karin Svanborg-Sjövall lyfte vikten av att integrera klimatperspektivet i alla led av samhällsplaneringen och lyfte AI som ett möjligt verktyg för att hitta nya och smartare sätt att bygga klimatmässigt.
”Hur mycket kommer AI att rita, bygga och planera jämfört med den arkitekt som har allting i ögat, i handlaget, i tänkandet?” frågade Kerstin Brunnberg.
”Det kan bli ett otroligt bra verktyg. Jag tror inte att AI kommer ersätta arkitekter.” (…) ”Det kommer säkert ersätta rätt många uppgifter. Ett antal moment. Men jag tror att det vore vansinne att tacka nej till de möjligheter som finns. Det finns ju både konstnärliga eller estetiska vinster att göra”, sade Karin Svanberg-Sjövall.
Ola Andersson menade att han i arkitektvärlden som är relativt digital brukar uppmana sina medarbetare att fatta pennan och göra skisser, ”för att det finns en intelligens i handens samspel med hjärnan som inte kan ersättas med digitala hjälpmedel”.
Claes Britton avslutade: ”Jag är fullt övertygad om att vi kan bygga minst lika bra idag som för hundra år sedan, det handlar bara om vilja”.

Per Grankvist, Olle Bengtzon-dagen 2025.
Efter paneldiskussionen intog Per Grankvist, chief storyteller på Viable Cities KTH, scenen och pratade om – med både humor och skärpa – om hur vi kan ta plats i samhällsdebatten.
Sist men inte minst fick Sanna Arbman Hansing, journalist vid Göteborgs-Posten, och Marie Steen, arkitekt och frilansjournalist, ta emot 2025 års Olle Bengtzon-pris från årets jury.

Prisvinnarna med jury, samt Arwidssonstiftelsens grundare och ledning, Olle Bengtzon-dagen 2025.
Prisvinnarna, samt den intressanta eftermiddagen i Olle Bengtzons anda, firades med ett avslutande mingel.