Forskningen är glasklar: fysiskt aktiva mår bättre på många plan. Samtidigt har vi aldrig tidigare varit lika stillasittande som nu. Det vill Arwidssonstiftelsen vara med och förändra och har därför valt att satsa på Hälsohubben, som är utformad av landskapsarkitektkontoret Studio Era, i samarbete med Spacescape.

– Studier visar att cirka 80 procent av de som idag använder utegym är män. De traditionella utegymmen har ofta tunga stockar eller liknande som ska lyftas. Söder Mälarstrands nya Hälsohubb är mer kreativ och lustfylld för att locka fler målgrupper än de redan inbitna. Här har vi i fokuserat på att göra det mer inbjudande med enklare moment och mer färg, säger Anna König Jerlmyr, vd Arwidssonstiftelsen.

Hälsohubben är placerad på Söder Mälarstrand i Stockholm. Foto: Studio Era.

Hälsohubben ger fler människor möjlighet att ta del av vägledd träning, helt gratis. På Hälsohubben finns en QR-kod som länkar till träningspass, framtagna av professionella träningsinstruktörer och filmade med personer mellan 13 och 96 år.

Hälsohubben är ett led i att göra Söder Mälarstrand mer attraktivt och har föregåtts av medborgardialog inom ramen för forskningsprojektet StreetForum. Hälsohubben är en mobil lösning som är enkel att flytta till nya platser och samtliga delar kan dessutom inrymmas på en parkeringsruta.

– Vi hoppas vi kan sänka trösklarna för fler att röra på sig med flexibel, enkel och lustfylld träning på Hälsohubben, säger Anna König Jerlmyr.

De olika delarna är mobila och ryms tillsammans inom en parkeringsruta. Foto: Studio Era.