Årets möte blev en inspirerande resa genom begreppet samverkan och dess praktiska tillämpning inom stadsbyggnad. Tack vare insiktsfulla presentationer från både forskare och praktiker blev samverkan inte bara ett abstrakt ideal, utan en konkret och användbar metod för att möta de komplexa utmaningar som samhället står inför idag.
Professor Ann Legeby hade satt samman programmet och inledde med att sätta ramarna för dagen. För vi måste ju börja med att ställa oss frågan varför vi ska samverka och för vem?
Under dagen kunde vi lyssna till flera tänkvärda presentationer. Tina Karrbom Gustavsson, professor i organisation och projektledning på KTH, talade om hur samverkan kan organiseras och styras effektivt, särskilt i komplexa projekt.
Nina Wormbs, professor i teknikhistoria, reflekterade över de hinder som försvårar omställningen till ett mer hållbart samhälle, och varför förändringar ofta sker så långsamt, trots att vi vet vad som krävs.
Erica Eneqvist, biträdande avdelningschef på Stadsledningskontoret i Stockholms stad delade med sig av sina insikter om hur staden arbetar för att uppnå sina ambitiösa klimatmål och vikten av samverkan för att alla aktörer ska dra åt samma håll.
Därefter var det dags för utdelningen av Arwidssonstiftelsens Studentpris till Shimanto Goswami och Sean Meyer för deras examensarbete “(re)Made in Bangladesh: Incremental development of Shaoil Baxar towards conscious making”. Juryn lyfte fram hur deras arbete kopplade samman lokal kunskap och globala hållbarhetsfrågor.
Efter lunch bjöd Daniel Svensson, projektchef på Trafikverket och Sara Borgström från KTH på insikter om framgångsrik samverkan inom stora infrastrukturprojekt, som återuppbyggnaden av E6:an, och hållbar stadsutveckling med fokus på skyddsvärda naturområden.
Jesper Lövkvist, partner på Utopia Architectur , belyste de utmaningar och smärtpunkter som uppstår när samverkan inte går som planerat, och behovet av stark processledning för att hålla projekten på rätt spår. Jesper underströk vikten av att säkerställa att det finns utrymme för processledare redan i upphandlingsfasen, något som ofta underskattas men är avgörande för framgång.
Dagen avslutades med en engagerande paneldiskussion där talare från dagen reflekterade över hur vi kan förbättra samverkansprocesser framöver och hantera de oundvikliga målkonflikter som uppstår i större projekt.
Stort tack till alla talare, jurymedlemmar och deltagare för att ni bidrog till att göra denna dag både lärorik och inspirerande. Samverkan har verkligen blivit ett mer konkret och användbart begrepp tack vare 2024 års tema för Nationella Mötet inom Tillämpad Stadsbyggnad.
Vi ser fram emot att fortsätta diskussionen och tillämpa dessa lärdomar i framtidens stadsbyggnad.