Arwidssonstiftelsen firar 10 år

Viktigast under dessa år har uppdraget att skapa samverkan över disciplingränser – stadsbyggnad, arkitektur, landskapsarkitektur, konst och humaniora – varit. I vår roll som katalysator har vi sett till att forskning och projekt startas med syfte att skapa godare och bättre livsmiljöer, och att människor möts och samverkar i stället för att jobba på varsitt håll.

Under de tio år som har gått är det några delar av vår verksamhet vi särskilt vill lyfta fram. Det handlar om professuren i Tillämpad stadsbyggnad i samverkan med KTH, det årliga Olle Bengtzon-priset för att uppmärksamma journalister som lyfter viktiga stadsbyggnadsfrågor, Masterpriset för att satsa på nästa generations forskare inom Tillämpad stadsbyggnad samt att stiftelsen har varit ett forum för samtal kring de frågor som vi velat lyfta, bland annat genom alla de seminarier och podcasts som stiftelsen har genomfört under åren.

När stiftelsen blickar framåt är det viktigt att fortsätta titta på samverkan mellan forskning och praktisk tillämpning, inte minst när det gäller ämnen som fysisk och psykisk hälsa och hur den byggda miljöns fysiska utformning kan förebygga och motverka ohälsa.

Stiftelsen måste vara relevant i sin samtid – vi vet att framtidens problem kommer att vara annorlunda än dagens problem och då gäller det att stiftelsen fortsätter att vara en viktig katalysator för att möta dessa.