Den 11 juni kl. 14.00-14.45 på Järvaveckans stora scen arrangerar Arwidssonstiftelsen ett seminarium med rubriken ”Hur får vi fler att ta plats på plan, oavsett plånbok eller postnummer? – Så kan öppna upp idrottens rum i områden med socioekonomiska utmaningar”.
Idrotten är mer än bara mål och medaljer – den är en kraft för gemenskap, hälsa och framtidstro. Men alla har inte samma väg in. Trots att många stadsdelar med socioekonomiska utmaningar har god tillgång till idrottsytor och anläggningar, utnyttjas de inte i samma utsträckning som i andra stadsdelar – och potentialen förblir outnyttjad.
Varför är det så? Och vad kan vi göra åt det?
Välkommen till ett engagerande seminarium där vi tar avstamp i en ny rapport från Arwidssonstiftelsen och Riksidrottsförbundet, som Spacescape har tagit fram åt oss. Rapporten belyser de osynliga trösklar som gör att många i utsatta områden aldrig kliver in på spelplanen eller öppnar dörren till idrottsanläggningen – trots att den finns runt hörnet.
Tillsammans utforskar vi hur idrotten kan bli en verklig mötesplats för alla, oavsett plånbok eller postnummer. Vilka hinder behöver rivas? Vilka dörrar kan öppnas? Seminariet samlar aktörer från forskning, föreningsliv, politik och civilsamhälle i ett samtal om inkludering, delaktighet och social hållbarhet – med idrotten som motor.

Från förra årets Järvavecka.
Paneldeltagare:
Adam Alfredsson, statssekreterare (L) vid Arbetsmarknadsdepartementet med ansvar för integration och arbetet mot utanförskap
Mats Elsnitz, Verksamhetsutvecklare, Svensk Basket
Mir Grebäck von Melen, Centrum för Idrottsforskning
Yafet Lemessa, Verksamhetsutvecklare, Riksidrottsförbundet
Karin Lobo Lundgren, partner och samhällsplanerare, Spacescape
Ola Mattsson, Utvecklingskonsult idrott, Loa-fonden, Danmark
Rebecca Rubin, Arkitekt SAR/MSA, KTH
Alexander Ståhle, partner Spacescape och Tekn Dr Stadsbyggnad
Moderator, Anna König Jerlmyr, vd Arwidssonstiftelsen