Av: Emilia Poole Jönsson, ordförande Sveriges Arkitekter Studenterna
Arkitektur handlar om mer än vackra fasader – det är en disciplin som formar våra livsmiljöer och påverkar hur vi rör oss, arbetar och mår. Trots det reduceras arkitektur och stadsbyggnad ofta till det vi ser från gatan, utan att förstå den påverkan den har på vår vardag.
Med en byggbransch som står inför allt större utmaningar och en överhängande bostadskris måste vi sätta samarbetet i fokus för att säkerställa att våra städer och byggnader verkligen tjänar människor, natur och kultur.
Det finns arkitekturkritiker vars intresse för arkitektur till synes slutar vid fasadens estetiska kvaliteter. Visst kan fasaden ses som en offentlig angelägenhet som med fördel är estetiskt tillfredsställande – det är trots allt svårt att välja bort vilka hus man passerar på väg till och från jobbet. Men att betrakta formgivningen av vår levnadsmiljö som enbart en estetisk disciplin, är som att döma en bok efter omslaget.
Förutom att vara vacker eller intressant att beskåda, skapar miljön runt omkring oss förutsättningarna för hur vi navigerar vår vardag: huruvida du enkelt kan ta dig fram genom att cykla eller gå, om dina barn kan ta sig självständigt från skolan till fritidsaktiviteter och hem, hur ditt kontorslandskap påverkar hur du interagerar med kollegor, om du känner dig trygg.
Arkitektur och stadsplanering handlar både om rummen vi lever i, och väggarna som omsluter dem – hur de ser ut, ja visst, men också hur deras utformning relaterar till sitt sammanhang, vilka frågor de väcker och vilka beteenden de fostrar.
Att jobba med den byggda miljön är för mig ett tvärvetenskapligt åtagande som berör allt från miljövetenskap och ekonomi till politik och psykologi. Dessutom involverar byggprocessen många aktörer och kräver kompetens inom teknik, konstruktion, organisation, juridik såväl som gestaltning.
Mot bakgrund av detta är det tragiskt att arkitektstudenter så sällan får träffa och jobba med andra discipliner på lärosätena – särskilt eftersom många av dem kommer vara framtida kollegor. Under mina tre år på arkitektutbildningen har jag inte spenderat mer än en eftermiddag tillsammans med studenter från andra program.
Vi i Sveriges Arkitekter-studenterna är övertygade om att mer samförstånd mellan arkitekter och icke-arkitekter kan leda till mer välskapta, samhällsnyttiga och omtyckta miljöer. Som studentförbund bjuder vi därför, tillsammans med Arwidssonstiftelsen, in alla Sveriges studenter till en öppen idétävling för att undersöka arkitektur- och stadsbyggnadsfrågor denna höst. Vi vill bidra till en ökad samarbetsförmåga och breddade perspektiv hos Sveriges blivande samhällsbyggare.
Den 5 oktober på KTH i Stockholm lanseras tävlingen genom en heldag med panelsamtal och föreläsningar från några av Sveriges tyngsta aktörer inom samhällsbyggnad. Vi ser fram emot en helg – och i förlängningen en höst och ett arbetsliv – med mycket inspiration och nya insikter!