Välkommen till Olle Bengtzon-dagen

Den 30 mars bjuder Arwidssonstiftelsen in till Olle Bengtzon-dagen 2023 på Stadsmuseet i Stockholm, för att belysa vikten av journalistisk granskning av stadsbyggnadsfrågor. Då delas Olle Bengtzons journalistpris på 75 000 kronor ut till en journalist som verkat i hans anda.

Olle Bengtzon-dagen 2022, fr v Kris Johnson-Jones, Gunnar Nygren, Björn Häger och Tobias Olsson. Foto: Maria Rosenlöf.

Panelsamtal: Stockholm växer – vem granskar?

Skattepengar i miljardklassen investeras varje år i stadsutveckling, byggprojekt och bostäder. Hur ska redaktionerna bäst bevaka och granska samhällsbyggnadssektorn? Byggfrågor är komplexa, berör flera branscher och politikområden och projekten löper ofta över väldigt lång tid.

I ett samtal diskuterar vi vad som är allra viktigast att rapportera om, vilka metoder och verktyg som fungerar bäst och vilken betydelse dessa frågor har för läsarna.

Medverkande: Malena Henriksson, redaktionschef på Sydsvenskan, Joakim Fransson, chefredaktör Mitt i och Torleif Falk, stadsarkitekt i Stockholm. Samtalsledare: Kris Johnson-Jones, verksamhetschef på Arwidssonstiftelsen.

VILL DU DELTA? ANMÄL DIG HÄR!

Prisutdelning Olle Bengtzons journalistpris 2023

Arwidssonstiftelsen delar ut årets Olle Bengtzon-pris som går till en journalist som har ökat allmänhetens intresse för stadsbyggnadsfrågor i Olle Bengtzons anda. De nominerade journalisterna är:

Emma Arenius, samhällsreporter på Barometern

Åsa Nilsson, reporter på Dagens Samhälle

Jonas Nyrén, nyhetschef på Sydsvenskan

Alla tre reportrar kommer att berätta om sina reportage och granskningar i samband med prisutdelningen.

Fr v. Emma Arenius, Åsa Nilsson och Jonas Nyrén.