Nominerade till Olle Bengtzon-priset 2024

Ansökningarna till Arwidssonstiftelsens journalistpris till Olle Bengtzons minne visade på stor bredd och en mängd ingångar till att granska och bevaka stadsbyggnadsfrågor. Priset på 75 000 kr premierar folkbildande beskrivning och kritisk granskning av alla former av samhällsbyggande, stadsplanering och arkitektur, främst utifrån medborgarnas perspektiv.

De tre som juryn valt att nominera i år visar exempel på gediget journalistiskt hantverk och stilistik som samtidigt tar läsaren i handen och erbjuder sammanhang och historik i frågorna – journalistik som gör skillnad och förändrar makten i våra lokalsamhällen.

Frida Grönholm, Kaliber – Sveriges Radio

Rapporteringen om klimatförändringarna fastnar ofta i det akuta, med stormar och översvämningar. Men Kalibers granskning går bakom det dagsaktuella och visar på strukturen. Med ett levande berättande och pedagogiskt anslag förklarar Frida Grönholm hur bristande underhåll ökar risken för översvämningar. När den globala klimatfrågan tar form på en enskild plats skapas enorma problem, men ”du vinner inget val på avloppssystem” som en av de intervjuade i Frida Grönholms reportage säger.

Johan Hellekant, Svenska Dagbladet

Med ekonomisk kunskap som bottenplatta bevakar Johan Hellekant bygg- och bostadssektorn på längden och tvären. Han beskriver inspirerande och begripligt hur systemet sitter ihop och vilka strukturer som leder till den nuvarande situationen. Inte minst riktar han fokus på bostadsrätten. När stora skulder och höga räntor påverkar både privatpersoner och börsjättar har bristen på ekonomisk hållbarhet blivit högaktuell och många bostadsrättsföreningar hamnat i gungning.

Johanna Färlin och Elin Sandow, Uppsala Nya Tidning

Varför måste staden växa? Johanna Färlin och Elin Sandow går till botten med frågorna i Sveriges fjärde största stad och lyssnar både in i stadshuset och ut på gatan. För när Uppsala ska växa så det knakar med fyrspår och nya stadsdelar har stadsbyggnad seglat upp som en het politisk fråga i staden. I sina reportage i serien Uppsalas framtid går de noggrant igenom både visionerna och konfliktlinjerna utan att tappa läsarna på vägen.

Läs mer om priset och om tidigare vinnare här.