Olle Bengtzon-priset 2024 går till Frida Grönholm

Frida Grönholm, reporter på Sveriges Radio, har tilldelats Arwidssonstiftelsens journalistpris på 75 000 kronor till Olle Bengtzons minne. Frida Grönholm har granskat kommunernas bristande underhåll av avloppssystem som ökar risken för översvämmade hem

Frida Grönholm på Sveriges Radios Kaliber-redaktion får Olle Bengtzon-priset 2024.

I Frida Grönholms reportage “Regnen som dränkte Sverige – och kommunerna som brast” som sändes i Kaliber i P1 förra året får lyssnaren veta varför regnoväder har lett till översvämmade källare och vardagsrum. Trots att experter har varnat för brister i många kommuners dagvattenledningar har inte mycket hänt – samtidigt blir extremväder och skyfall allt vanligare i Sverige på grund av klimatförändringarna.  

En av de intervjuade säger i reportaget: “Du vinner inget val på avloppssystem.” Samtidigt varnar en klimatforskare på SMHI: “Nästa skyfall kan hamna egentligen var som helst i Sverige. Det här är något som alla måste vara beredda på.” 

Att bryta ned viktiga samhälls- och stadsbyggnadsfrågor på kommunal nivå har enligt juryn stor betydelse för vår demokrati.  

Juryns motivering lyder:  

“Med ett levande berättande och pedagogiskt anslag förklarar Frida Grönholm hur bristande underhåll av avloppen ökar risken för översvämningar. När den globala klimatfrågan tar form på en enskild plats skapas enorma problem. I sitt reportage tittar hon  bakom det dagsaktuella och visar på fel i strukturen.” 

Pristagaren Frida Grönholm fick mycket respons efter granskningen: 

– Efter programmet var det många som hörde av sig och ville veta: Hur ser det ut där jag bor? Att granska stadsbyggnad är viktigt och faktiskt roligt. Det är mycket som påverkar folk konkret i deras vardag. 

De nominerade 2024 

Utöver Frida Grönholm var i år även Johan Hellekant från SVD Näringsliv samt Johanna Färlin och Elin Sandow från Uppsala Nya Tidning nominerade för Olle Bengtzon-priset. 

Årets jury 

Sara Bengtzon, representant från Olle Bengtzons familj 

Kerstin Brunnberg, journalist 

Björn Häger, chefredaktör, Avesta tidning 

Sara Meidell, kulturredaktör, Västerbottens-Kuriren 

Kris Johnson-Jones, verksamhetschef Arwidssonstiftelsen 

Emma Arenius, Olle Bengtzon-pristagare 2023 är adjungerad i juryn 

Läs mer om Olle Bengtzon-priset 

Kerstin Brunnberg och Kris Johnson-Jones från Olle bengtzon-juryn gratulerar Frida Grönholm som tar emot priset via länk.