2020

Det andra Olle Bengtzon-priset delades ut den 19 februari 2020. Även denna gång gick priset till Sydsvenska Dagbladets redaktion och reportrarna Dan Ivarsson och Erika Oldberg.

Deras reportageserie om två kapade bostadsrättsföreningar på Rosengård i Malmö har fått stort genomslag, både i läsekretsen och i politiken. Pristagarna fick dela på prissumman 75 000 kronor och fick en illustration av Magnus Bard som gjorts särskilt för priset.

– På ett år har vi tagit den här granskningen från Rosengård till riksdagen. I våras knackade vi dörr i Kinesiska muren, där människor berättade om misären de lever i. På grund av vår granskning röstar riksdagen just idag igenom ett krav på nya lagar som ska skydda alla som bor i bostadsrätt. Det visar på journalistikens kraft att förändra, sa Dan Ivarsson i samband med prisutdelningen.

– Vi vill tacka alla modiga människor i Kinesiska muren som har berättat för oss om sin fruktansvärda situation. De sitter fortfarande fast – det är kallt och smutsigt i huset och de hotas av konkurs. Det är en sorglig bekräftelse på systemfelet som vår granskning visar. I dag finns det inga lagar eller myndigheter som sätter stopp när en bostadsrättsförening kapas, sa Erika Oldberg.

Juryns motivering:

”Återigen har Sydsvenska dagbladet genom ett journalistiskt grävarbete presenterat en angelägen reportageserie som fått stor genomslagskraft. Reportrarna Erika Oldberg och Dan Ivarsson har i 20 artiklar under 2019 grävt fram oegentligheterna kring den bostadsrättsförening på Rosengård som av Malmöborna går under namnet Kinesiska muren. 

Det är en bedrift att kunna skildra bostadsrättsekonomi så engagerande, och att förklara vilken del den upplåtelseformen har i samhällsbygget. I artiklarna genomlyses den politik som enträget drivits om att alla ska äga sin bostad och det framgår också tydligt hur denna lämnar ett osäkert rättsläge som gör att tredje man kan komma i kläm.

Sydsvenskan har tilltro till läsarnas intresse för dessa frågor och tar vara på engagemanget genom att leda vägen med viktig journalistik. Tidningen gör verklighet av stora grävjobb inom områden som av många framhålls som betydande i dag – det vill säga kring våra bostäder, våra gemensamma medel och ansvarsutkrävning där den hör hemma.

Vi vill lyfta layouten; med många intressanta bildlösningar och som ger många ingångar till texten.

Vi vill lyfta ihärdigheten på redaktionen; att man inte ger upp utan väljer att genomföra 20 artiklar i samma ämne 

Vi vill också lyfta den inspirerande övertygelsen om att det finns engagerade läsare som efterfrågar den här typen av journalistik.

Det finns många att ställa till svars i ämnet Kinesiska muren – och det har reportrarna gjort, artikelserien öppnar också upp för att gräva vidare och vi ser fram emot uppföljningen. 

Men vi hoppas framförallt på att andra redaktioner tar stafettpinnen och gräver djupt i bygg- och bostadsfrågor. Vem slår Sydsvenskan 2021?!”

Hela artikelserien hittar du här

Pristagaren utsågs av en jury bestående av Sara Bengtzon, representant Olle Bengtzons familj, Kerstin Brunnberg, journalist, Kris Johnson-Jones, kommunikationschef Arwidssonstiftelsen, Jonas Nordling, chefredaktör Dagens Arena och Sara Meidell, kulturredaktör på Västerbottens-Kuriren och mottagare av Sveriges Arkitekters kritikerpris 2015.

Olle Bengtzon-dagen

Olle Bengtzon-priset delades ut i samband med ett seminarium på Stadsmuseet i Stockholm om att journalistiskt bevaka stadsplanering, arkitektur och bostadsbyggande, med särskilt fokus på villkoren för dem som faktiskt bygger våra hus och städer.

Journalisten Ellinor Torp som skrivit den uppmärksammade boken ”Vi, skuggorna” föreläste, och sedan följde av en paneldiskussion om behovet av grävande journalistik inom samhällsbyggnadssektorn med Kristin Andersson, VD Stockholms byggmästareförening, Patrik Kronqvist, ledarskribent Expressen, Helena Klintström, ansvarig för hållbar stadsutveckling på konsultbolaget WSP och Isabella Iverus, chefredaktör Byggnadsarbetaren. 

Artiklar om priset:

https://www.sydsvenskan.se/2020-02-19/sydsvenskan-tar-hem-pris-for-andra-aret-i-rad

https://www.dagensarena.se/redaktionen/radda-bostadsratten/

http://www.publicistklubben.se/2020/02/21/after-work-med-pk-sodra-kvallsposten-horby-kinesiska-muren/