Välkommen till Olle Bengtzon-dagen 2021

Sändningen startar på Youtube kl 15. https://youtu.be/F6zT7_lbK7M

I samband med att Olle Bengtzon-priset delas ut arrangerar Arwidssonstiftelsen ett seminarium med fokus på journalistik i Olle Bengtzons anda.

Läs mer om programmet.

Olle Bengtzon-dagen

Program 19 februari 2020

Välkommen till ett seminarium om att bevaka stadsplanering, arkitektur och bostadsbyggande, som i år fokuserar på villkoren för dem som faktiskt bygger våra hus och städer. Journalisten  Ellinor Torp som skrivit den uppmärksammade boken ”Vi, skuggorna” föreläser, följt av en paneldiskussion om behovet av grävande journalistik inom samhällsbyggnadssektorn. Seminariet avslutas med utdelningen är årets Olle Bengtzon-pris, ett arbetsstipendium för journalister som skriver engagerande och folkbildande om dessa frågor. Välkomna till Stadsmuseet i Stockholm!

Insläpp från kl.14.30

15.00 Arwidssonstiftelsen hälsar välkomna.

15.10 ”Skuggorna som bygger Sverige”. Journalisten och författaren Elinor Torp berättar om sitt arbete med att bevaka arbetsförhållanden inom byggbranschen.

15.40 Paneldiskussion om medias granskande roll inom samhällsbyggnadssektorn. Vad bevakas idag, vad granskas inte och vad får det för konsekvenser? Samhällsbyggnadsbranschen öppnar upp och tipsar om var granskningar kan göra mest nytta/ge bäst effekt. Medverkar gör Kristin Andersson, VD Stockholms byggmästareförening, Helena Klintström, ansvarig hållbar stadsutveckling på WSP, Isabella Iverus, chefredaktör på Byggnadsarbetaren och Patrik Kronqvist, ledarskribent på Expressen.

16.10 Årets Olle Bengtzon-pristagare avslöjas och det vinnande reportaget presenteras.

16.30 Mingel med bubbel och snittar.

Elinor Torp föreläser om arbetsvillkor i byggbranschen

Elinor Torp är författare och journalist, aktuell med reportageboken ”Vi, skuggorna” (Leopard förlag).