Prisutdelning och seminarium 14 april

Program Olle Bengtzon-dagen 2021: Kritik och journalistik – våra städer under lupp

Det byggs, det rivs och planeras. Känslor och åsikter om vad, hur och på vilket sätt en stad eller stadsdel byggs är ofta starka. Bostadsbrist, byggfusk, fula hus, höga hus, buller, klimatutmaningar, upphandlingar, rivningar och politik – det är ingen brist på ämnen och vinklar.

Vad väljer nyhetsjournalister att rapportera om? Vad skriver arkitekturkritikerna om? Kan dessa fält samverka? Vad skiljer dem åt? Vilka är läsarna? Hur håller vi bäst liv i engagemanget både hos allmänheten och dem som jobbar i samhällsbyggnadsbranscherna?

Vi fokuserar i år på skillnader och synergier mellan kritiken och journalistiken och inleder med två nordiska perspektiv:

I Danmark finns sedan några år tillbaka Byrummonitor, en plattform för debatt, nyheter och fördjupningar inom stadsplanering, arkitektur, fastighetsmarknad och offentligt byggande. Frederik Buhl Kristensen, redaktör på Byrummonitor berättar om arbetet på redaktionen och hur satsningen tagits emot av målgrupperna.

Frederik Buhl Kristensen.

ROM for kunst og arkitektur i Oslo är ett galleri och en mötesplats med utställningar, föreläsningar och pedagogiskt arbete kring stadsutveckling, arkitektur och konst. Gertrud Steinsvåg som är direktör för ROM berättar om deras arbete och vilken roll de har i debatten.

Gjertrud Steinsvåg.

Sedan följer en paneldiskussion som leds av Veronica Hejdelind, Arwidssonstiftelen och Morten Birk Jörgensen, curator Jävla kritiker. I panelen – Andreas Jennische, nytillträdd nyhetschef på Dagens Nyheter, Jonas Nordling, chefredaktör Dagens Arena, och Rasmus Waern, arkitekturkritiker.

Seminariet görs i samarbete med utställningen Jävla kritiker! som visas på Färgfabriken i Stockholm 13 mars–16 maj.