Pressmeddelande 2020-02-19

Olle Bengtzon-priset 2020 till Sydsvenskan-reportrarna Erika Oldberg och Dan Ivarsson

Arwidssonstiftelsens journalistpris till Expressen-journalisten Olle Bengtzons minne går för andra året i rad till Sydsvenska Dagbladet, för artikelserien om bostadsrättsföreningarna på Kinesiska Muren på Rosengård i Malmö.

Olle Bengtzon-priset 2020

– Det är fantastiskt roligt att vår granskning av kapade bostadsrättsföreningar uppmärksammas. Bostaden är fundamental för att människor ska leva bra liv. Därför är Olle Bengtzon-priset så hedervärt för att ni lyfter upp den här typen av journalistik, säger Erika Oldberg.

Juryn för Olle Bengtzon-priset har ännu en gång imponerats av arbetet som görs på Sydsvenskans redaktion, ett lagarbete där alla delar stämmer och skapar journalistik som berör och gör skillnad. Dan Ivarsson och Erika Oldberg har i 20 artiklar borrat ner sig i missförhållandena kring två bostadsrättsföreningar på Rosengård och berättelsen om de utsatta boende vecklar ut sig som en thriller.

– På ett år har vi tagit den här granskningen från Rosengård till riksdagen. I våras knackade vi dörr i Kinesiska muren, där människor berättade om misären de lever i. På grund av vår granskning röstar riksdagen just idag igenom ett krav på nya lagar som ska skydda alla som bor i bostadsrätt. Det visar på journalistikens kraft att förändra, säger Dan Ivarsson.

– Vi vill också tacka alla modiga människor i Kinesiska muren som har berättat för oss om sin fruktansvärda situation. De sitter fortfarande fast – det är kallt och smutsigt i huset och de hotas av konkurs. Det är en sorglig bekräftelse på systemfelet som vår granskning visar. I dag finns det inga lagar eller myndigheter som sätter stopp när en bostadsrättsförening kapas, säger Erika Oldberg.

Artiklarna:

www.sydsvenskan.se/story/sprickan-i-kinesiska-muren

www.sydsvenskan.se/2019-04-25/det-har-ar-ju-ett-korthus

Kontakt: 

Dan Ivarsson tfn: 070-378 10 48, e-post:  dan.ivarsson@sydsvenskan.se

Erika Oldberg tfn: 073-668 09 85, e-post:  erika.oldberg@sydsvenskan.se

Kris Johnson-Jones, kommunikationschef Arwidssonstiftelsen

Tfn: 0709-86 61 71, e-post: kris.jones@arwidssonstiftelsen.se

Juryns motivering:

 ”Återigen har Sydsvenska dagbladet genom ett journalistiskt grävarbete presenterat en angelägen reportageserie som fått stor genomslagskraft. Reportrarna Erika Oldberg och Dan Ivarsson har i 20 artiklar under 2019 grävt fram oegentligheterna kring två bostadsrättsföreningar på Rosengård som av Malmöborna kallas Kinesiska muren. 

Det är en bedrift att kunna skildra bostadsrättsekonomi så engagerande, och att förklara vilken del den upplåtelseformen har i samhällsbygget. I artiklarna genomlyses den politik som enträget drivits om att alla ska äga sin bostad och det framgår också tydligt hur denna lämnar ett osäkert rättsläge som gör att tredje man kan komma i kläm.

Sydsvenskan har tilltro till läsarnas intresse för dessa frågor och tar vara på engagemanget genom att leda vägen med viktig journalistik. Tidningen gör verklighet av stora grävjobb inom områden som av många framhålls som betydande i dag – det vill säga kring våra bostäder, våra gemensamma medel och ansvarsutkrävning där den hör hemma.

 Vi vill lyfta layouten; med många intressanta bildlösningar och som ger många ingångar till texten.

Vi vill lyfta ihärdigheten på redaktionen; att man inte ger upp utan väljer att genomföra 20 artiklar i samma ämne. Vi vill också lyfta den inspirerande övertygelsen om att det finns engagerade läsare som efterfrågar den här typen av journalistik.

 Det finns många att ställa till svars i ämnet Kinesiska muren – och det har reportrarna gjort, artikelserien öppnar också upp för att gräva vidare och vi ser fram emot uppföljningen. 

Men vi hoppas framförallt på att andra redaktioner tar stafettpinnen och gräver djupt i bygg- och bostadsfrågor. Vem slår Sydsvenskan under 2020?”

Olle Bengtzon var samhällsreporter på Expressen under1950–1980-talen. Hans artiklar som belyste stadsomvandling, bostadsbyggande och infrastrukturprojekt utifrån medborgarens perspektiv fick stort genomslag.

Olle Bengtzon-priset ges till en journalist, eller grupp som samarbetar journalistiskt, som i likhet med Olle Bengtzon beskrivit, granskat och ökat intresset hos allmänheten för samhällsbyggnad och dess konsekvenser. Prissumman är 75 000 kr och kommer att delas ut årligen. Priset delades ut första gången i februari 2019, när Olle skulle fyllt 100 år.

Pristagaren utses av en jury som består av Sara Bengtzon, representant Olle Bengtzons famil, Kerstin Brunnberg, journalist, Kris Johnson-Jones, kommunikationschef Arwidssonstiftelsen, Jonas Nordling, chefredaktör Dagens Arena och Sara Meidell, kulturredaktör på Västerbottens-Kuriren och mottagare av Sveriges Arkitekters kritikerpris 2015.