Pristagare Olle Bengtzon-priset 2019. Therese Thomasson, Eskil Fagerström Sydsvenskan Foto: Maria Rosenlöf

Det första årliga Olle Bengtzon-priset någonsin tilldelas journalisterna Therese Thomasson och Eskil Fagerström på Sydsvenskan. De får priset för sin granskning av hur bostadshyror satts enligt den så kallade Malmömodellen.

Pristagarna får dela på 75 000 kronor. Juryns fullständiga motivering lyder:

”I artikelserien granskar Therese Thomasson och Eskil Fagerström hyressättningsprinciperna i den s.k. Malmömodellen och blottlägger effekterna av när kommunen leker marknad. I Olle Bengtzons anda beskrivs vardagen när politiska beslut blir medborgarnas verklighet. Thomasson och Fagerström gör ett komplext ämne begripligt, engagerande och folkbildande. Rapporteringens omfattning och djup visar en målmedveten uthållighet från såväl redaktion som reportrar, som imponerat på juryn. Malmömodellens principer tillämpas även på andra orter, utan att till fullo vara utvärderad. Den lokala journalistiken i Malmö får därmed stor relevans för hela landet.”

Olle Bengtzon-prisets jury ger också Rebecka Kvint, lokalreporter i Varberg för Hallands Nyheter, ett hedersomnämnande för hennes folkbildande rapportering och granskning av stadsutveckling och byggande i Varberg:

”Kvints reportage visar hur avgörande kunskap och kännedom om kommunens stadsbyggnadsprocesser och beslut är för att ge medborgarna insikter. Hon skriver helt i Olle Bengtzons anda med pennans udd riktad uppåt mot makten och dess strukturer.”

Hedersomnämnande Olle Bengtzon-priset 2019, Arwidssonstiftelsen. Rebecka Kvint. Foto: Maria Rosenlöf