Biblioteket

I det här avsnittet tittar vi avundsjukt på våra grannar i Helsingfors och deras fantastiska nya centralbibliotek Oodi. Vi undersöker framtidens bibliotek tillsammans med biblioteksdebattören Nick Jones och sociologen Eric Klinenberg berättar om bibliotekens centrala roll i att skapa ett samhälles sociala infrastruktur. Den holländske arkitekten Aat Vos bidrar med ett europeiskt perspektiv och sina tankar om den tredje platsen.

Gäster i programmet

Eric Klinenberg.

Eric Klinenberg

Professor i sociologi och chef för Institute for Public Knowledge vid New York University. Författare till flera böcker, bland annat “Palaces for the people: How Social Infrastructure Can Help Fight Inequality, Polarization, and the Decline of Civic Life” (2018). https://www.ericklinenberg.com Twitter @ericklinenberg

Samuli Woolston

Samuli Woolston, ALA Architects.

Samuli Woolston är grundare och delägare i finska ALA Architects som bland annat ritat Oodi i Helsingfors. I podden berättar han om arkitekturen och arbetsprocessen som gav Helsingfors det som många menar är framtidens bibliotek.

Oodi, centralbiblioteket i Helsingfors, ALA Architects.

Nick Jones

Nick Jones, konst- och bibliotekschef i Huddinge.

Nick Jones är chef för biblioteksverksamheten i Huddinge kommun och föreläser och skriver om bibliotekens roll i samhället, framförallt ur ett jämlikhetsperspektiv.
En längre intervju med Nick kan du läsa här.

Twitter: @bibnick

Skogås bibliotek i Huddinge. Foto: Maja Brand.

Aat Vos

Aat Vos, arkitekt och biblioteksdesigner.

Att Vos är nederländsk arkitekt specialiserad på offentliga miljöer som jobbat på många platser runt om i Europa. I podden pratar han bland annat om hur de skandinaviska länderna inspirerat  biblioteksutvecklingen i Nederländerna och Tyskland. Se Aat Vos projekt på hemsidan eller på Instagram. En längre intervju med Aat Vos kan du läsa här.

Lästips: I boken ”3rd 4 all – how to create a relevant public space” delar Aat Vos med sig av tankar och erfarenheter kring hur man designar publika miljöer, med exempel framförallt från bibliotekssektorn.

3rd4all av Aat Vos

#Birgitta Dahl

Alltid relevant aldrig bekväm! S-politikern och före detta talmannen Birgitta Dahl inspirerar oss ständigt, för sina insatser för jämlika livsvillkor och  lagstiftning inom miljöområdet. I det här avsnittet bestämde vi oss för att hylla Birgitta Dahl själv! För hennes underbara bidrag till litteraturen med sin samling av ”poesi för mötesbruk” som hon berättar om i ett inslag i SVT:s litteraturprogram Babel. #birgittadahl