Arkitektur och estetik

Vad är egentligen bra arkitektur? Hur ska vi prata om det på bästa sätt? Ska man bara bygga det folk gillar? Vilka är folk? Är det ens meningsfullt att tala om fint och fult? Vi pratar med Christer Malmström, professor på arkitektskolan i Lund, och arkitekturhistorikern Martin Rörby om de nominerade byggnaderna till årets Kasper Salin-pris, om arkitekturuppror genom historien och om det finns en elitens estetik. Redaktör och programledare Kris Johnson-Jones.

Gäster i programmet

MARTIN RÖRBY

Martin Rörby är arkitekturhistoriker, skribent och tidigare sekreterare i Stockholms Skönhetsråd. Han driver nu egen verksamhet och är likaså knuten till Arwidssonstiftelsen, där han 2014-2016 också var den första verksamhetschefen. Dessutom är han sedan 2020 senior rådgivare vid Stockholms stadsmuseum. Han har skrivit otaliga artiklar i facktidskrifter och publicerat flera böcker om 1900-talets arkitektur. Han deltar flitigt i det offentliga samtalet om staden som livsmiljö och presenterar dessutom regelbundet arkitektur i SVT.

CHRISTER MALMSTRÖM

Christer Malmström driver Malmström Edström Arkitekter och är professor på arkitekturskolan på Lunds Tekniska Högskola. Christer Malmström tog emot Kasper Salin priset 2020 för det klimatsmarta bostadshuset BRF Viva i Göteborg och även år 2004 för Södertörns högskolebibliotek.

De nominerade till Kasper Salin-priset

Juryn består av arkitekterna Torun Hammar, Dan Stubbergaard, Stina Johansson och Christer Malmström.

Röda huset Sergels Torg, Stockholm. Arkitekt: Marge. Foto: Johan Fowelin


Sara Kulturhus, Skellefteå. Arkitekt: White. Foto: Jonas Westling


Filborna vattentorn, Helsingborg. Arkitekt: Wingårdhs. Foto: Werner Nystrand


Kontorshuset Skären, Stockholm. Arkitekt: General Architecture. Foto: Mikael Olsson