Konsten och staden

Bronsstatyer, graffiti eller rondellhundar, konst i det offentliga rummet kan vara många olika saker, och konst på allmän plats väcker känslor – ibland väldigt starka känslor. Men konst kan också vara en metod för att föra in nya perspektiv i stadsutveckling eller utmana stelnade processer. Gäster i avsnittet är konstnären Jonas Dahlberg och arkiktekturhistoriker Martin Rörby. Redaktör och programledare: Kris Johnson-Jones.

Gäster i programmet

MARTIN RÖRBY

Martin Rörby är arkitekturhistoriker, skribent och tidigare sekreterare i Stockholms Skönhetsråd. Han driver nu egen verksamhet och är även knuten till Arwidssonstiftelsen, där han 2014-2016 också var den första verksamhetschefen. Dessutom är han sedan 2020 senior rådgivare vid Stockholms stadsmuseum. Han har skrivit otaliga artiklar i facktidskrifter och publicerat flera böcker om 1900-talets arkitektur. Han deltar flitigt i det offentliga samtalet om staden som livsmiljö och presenterar regelbundet arkitektur i SVT. Martin Rörby är aktuell med en ny bok om Klarakvarteren i Stockholm. 

JONAS DAHLBERG

Jonas Dahlberg är konstnär och professor på institutionen för forskning, avancerade kurser  i konst och arkitektur vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han är grundare av den multidisciplinära studion och labbet Of Public Interest (OPI).

Han är känd för sitt vinnande förslag till minnesplatser för att hedra offren för terrordådet i Oslo/Utøya samt en serie video arbeten som är hans grundforskning till hur han analyserar platser och dess politik.