Arwidssonstiftelsen och Sveriges Arkitekter Studenterna lanserade i början av oktober idéutlysningen Stadsbyggnad genom samarbete, ett projekt som i övertygelsen att arkitektur och samhällsbyggnad är en komplex process som kräver insikter från många perspektiv, uppmuntrar till samarbete mellan samhällsbyggnadsstudenter och studenter från andra discipliner.
Lanseringen på KTH var en innehållsrik heldag med panelsamtal och föreläsningar, där några av Sveriges ledande aktörer inom samhällsbyggnad deltog.
Professor i Tillämpad stadsbyggnad, Ann Legeby, inledde dagen med att reflektera över den växande betydelsen av stadsplanering och understryker att den övergripande komplexiteten i stadsutvecklingsprojekt ökar. Professorn belyste att stadsplaneringen skapar livsvillkoren för de som bor i staden och fördjupade diskussionen med exempel från flera relevanta forskningsprojekt på KTH.
Därefter introducerades Mustafa Sherif, som driver podcasten Urbanistica. I podcasten bjuder han in personer från hela världen för att dela med sig av sina berättelser, stora som små, om deras städer. Sherif presenterar sig som stadsbyggare, utbildad vid KTH med examen från 2018, och arbetar idag som studiochef på AFRY Stockholm. Han är specialiserad på placemaking – processen att aktivera utrymmen mellan byggnader.
Vidare betonade Alexander Ståhle från Spacescape deras dubbla fokus: att bedriva meningsfull forskning samtidigt som de engagerar sig i praktiska arkitekturprojekt. Spacescape är specialiserat på stadsplanering, gatudesign och arkitektur. Ett av dess främsta mål är att överbrygga klyftan mellan akademisk forskning och praktisk stadsutveckling, genom att skapa projekt på vetenskaplig grund.
Rebecca Rubin, rådgivare i stadsbyggnadsfrågor till Londons borgmästare och hållbarhetschef på Hemvis, talade om sitt arbete med att uppnå Agenda 2030-målen i Stockholm. Hon reflekterade även över sin studietid och hur hennes arbete i Rinkeby formade hennes synsätt på hållbarhet och stadsutveckling.
Jesús Azpeitia Seron från Tengbom presenterade ett projekt som kontoret gjort i Tensta och beskrev hur arkitektbranschen förändrats genom åren. Vidare reflekterade han över sin roll som kontorets kreativa ledare och hur han jobbar för att inspirera sitt team och säkerställa att högkvalitativ arkitektur levereras.
I ett panelsamtal diskuterade därefter Rebecca Rubin och Carin Daal, kommunikations- och hållbarhetschef på Stena Fastigheter, sina perspektiv på social hållbarhet och hur det förstås och implementeras inom stadsplanering och fastighetsförvaltning.
Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter, och Margareta Wilhelmsson, förbundets samhällspolitiska chef, presenterade två viktiga måldokument förbundet tagit fram: Vägen framåt och Agera. Dessa dokument är strategiska handlingsplaner som särskilt fokuserar på den gröna omställningen och hur arkitektur kan bidra till hållbar utveckling.
Kris Johnson-Jones, senior strateg på ArkDes (Statens centrum för arkitektur och design) tankesmedja, presenterade 2023 års rapport Hållbarhet, kvalitet och ekonomi. Föreläsningen gick in på hur ArkDes har ansvaret att utforska, övervaka och främja Sveriges arkitektur- och designarv, med ett särskilt fokus på hållbarhet. Dessutom lyfte Chris fram organisationens roll i att följa upp och säkerställa att de mål som satts av Sveriges riksdag för arkitektur och design uppnås, samt att föreslå åtgärder för att stärka uppfyllandet av dessa mål.
Carin Daal från Stena Fastigheter diskuterade konceptet ”effektlogik”, vilket syftar på metoden att koppla samman de åtgärder som genomförs i ett projekt med de önskade resultaten. Hon berörde också hur tydliggörandet av mål och resultat kan leda till bättre samarbete mellan olika aktörer som är involverade i planering och byggande. Presentationen handlade om att diskutera praktiska tillämpningar av dessa koncept i hennes roll på Stena Fastigheter, där hon kopplar strategisk planering till mätbara resultat inom stadsutveckling.
I ett panelsamtal utforskade sedan Martin Schröder, Jesús Azpeitia Seron och Daniel Kvant bredare teman kring stadsplanering och de samarbeten som krävs för att lyckas med större projekt. De diskuterade bland annat komplexiteten i att arbeta med olika intressenter, som kommuner, arkitekter och förvaltare, och underströk vikten av detaljerad planering för att forma hur större urbana områden används och utvecklas. Inte minst berikades diskussionen av publikfrågor om projektet “Slussen” som Schröder varit involverad i.
I sin egen föreläsning påpekade Schröder att det finns en uppsjö av kreativa och spännande möjligheter inom den offentliga sektorn, särskilt på kommunal nivå. Schröder fördjupade sin presentation genom att prata om Stockholms stads arbete med Järvaområdet.
Christer Larsson reflekterade över en karriär som delats mellan 20 år som egen praktiker och 20 år på Malmö stadsbyggnadskontor, samt en period som adjungerad professor och riksarkitekt. Han övergick sedan till att diskutera betydelsen av nationella riktlinjer för att skapa hållbart gestaltade livsmiljö. Larsson beskrev arkitektens roll som att göra rumsliga översättningar av värderingar och frågor. Presentationen fördjupades med referenser till forskning och litteratur som Larsson varit med om att skapa. Det hela avslutades med en djupdykning i arkitekttävlingen Europan, för vilken Larsson är ordförande.
Daniel Kvant från konsultbolaget Norconsult engagerade publiken genom att djupdyka i några projekt bolaget varit med och genomfört och delade med sig om sina personliga erfarenheter och tankar från branschen. Kvant pratade om processer och beskrev i detalj vilka strategier som kan tillämpas vid utvecklingen av stadsbyggnadsprojekt. Vidare problematiserades samverkansbegreppet och hur det tillämpas. Kvant lyfte frågor som: på vems villkor sker samarbeten? Vem är med och skapar ingångsvärden i projekt? Vem är det som utvärderar projekten som helhet?
Alla presentationer från lanseringen tillgängliga här. Är du student får du inte heller missa chansen att delta i Stadsbyggnad Genom Samarbete och vinna 15.000 SEK! Utlysningen är öppen för alla universitetsstudenter.