God Jul & Blått Nytt År!
I januari drar vi igång Arwidssonstiftelsens nyhetsbrev med spaningar, insikter, och intressanta personer. En gång i månaden kommer det i din mailbox, hoppas du vill hänga med.
Men först vill vi summera året som gått. 2019 har varit ett händelserikt år för Arwidssonstiftelsen. Vi utvecklar fortfarande verksamheten och det innebär många kreativa möten och intressanta samtal.
* Tillsammans med Ann Legeby, som innehar Arwidssonprofessuren i Tillämpad stadsbyggnad vid KTH, arrangerade vi Nationellt möte för Tillämpad stadsbyggnad 16–17 oktober. Ett stort tack till alla som deltog, hoppas att vi ses igen nästa år! Och grattis till Antoina Myleus, som mottog vårt första studentpris för masteruppsatsen ”Weaving the Urban Fabric through architeural de-growth”.
* I februari delade vi ut det första arbetsstipendiet till Expressenjournalisten Olle Bengtzons minne. Priset på 75 000 kr gick till Sydsvenskan-reportrarna Eskil Fagerström och Therese Thomasson för deras granskning av den så kallade Malmö-modellen, en hyresättningsmodell som applicerats i flera svenska kommuner. Den 19 februari delas 2020-års Olle Bengtzon-pris ut på ett seminarium på Stadsmuseet om journalistik som granskar och rapporterar om stadsutveckling, arkitektur och bostadsfrågan – anmäl dig här.
* På Arwidsson Talks i år bjöd vi in till ett halvdagsseminarium på A House i Stockholm för att ge nya perspektiv på hållbarhetsbegreppet. Niklas Maak, arkitekturteoretiker och konstkollektivet Forensic Architecture var några av föredragshållarna. Save the date, nästa Arwidsson Talks blir den 22 april på Färgfabriken. är temat konstens roll i staden. Följ Arwidsson Talks på Instagram och Facebook för mer info.
* I oktober gästspelade vi på Samhällsbyggnadsdagarna med Ditte Lysgaard Vind, ansvarig för Lendager Groups cirkulära affärsmetoder, som berättade om hur de ritar och bygger bostäder med återvunna material. Ditte ledde sedan ett rundabords-samtal med nyckelpersoner inom bygg- och stadsplanering. Tack till alla som deltog på det. Vi fortsätter så klart att följa hur branschen utvecklar ett mer hållbart sätt att arbeta.
* Filmen Push, som Arwidssonstiftelsen stöttat, satte igång debatten om kapitaliseringen av bostadsmarknaden, orimliga bostadsvillkor och hur det förändrar våra städer. Vår verksamhetschef följde upp filmpremiären med en debattartikel i Arkitektur.
Classic blue
Pantone har utsett classic blue till årets färg vilket vi gärna vill knyta an till. Och hoppas att ni känner för den färgen på samma sätt som ni gör för Arwidssonstiftelsen;
”A solid and dependable blue hue we can always rely on”
På tapeten
* Stadsmissionens hemlöshetsrapport 2019 visar att det är nya grupper som hamnar i hemlöshet och att situationen blivit allt mer kritisk. Socialstyrelsen senaste mätning visar att 33 000 personer i Sverige är utan bostad idag och ändå är det bara de som sökt hjälp som visas i statistiken. Samtidigt har det statliga stödet till kommuner för ökat bostadsbyggande har fått tummen ner från Riksrevisionen. Vilka stödåtgärder kommer på plats under 2020?
Högst på vår önskelista till tomten är en bred politisk enighet för en ny socialbostadspolitik.
* I maj är det dags för Venedigbiennal i arkitektur igen. Denna gång curerad av Hashim Sarkis, som ställer den relevanta frågan How shall we live together?
* 20 februari öppnar Rem Koolhaas utställning Countryside – The Future på The Guggenheim i New York. Niklas Maak, som vi bjöd in till Arwidsson Talks tidigare i år är co-curator. Utställningen sätter fokus på vår tids stora utmaningar för arkitektur, urbanitet och politik.
* Men man behöver inte åka över Atlanten för att se intressanta utställningar. 1 februari öppnar Röhsska museet en utställning signerad Forensic Architecture, vilka vi ju också känner från Arwidsson Talks.