2021

Det tredje Olle Bengtzon-priset delades ut den 14 april 2021. Denna gång gick priset till Olle Bengtzons egen tidning Expressen redaktion och reportern Mikael Syrén.

Michael Syrén tilldelas det prestigefyllda Olle Bengtzon-priset för granskningarna av hyresvärdar som blivit miljardärer – medan hyresgästerna inte haft råd att bo kvar.

– Det är viktigt med boendefrågorna. Det är ju där svenskarnas förmögenhet eller avsaknad på förmögenhet ligger, säger Michael Syrén.

”Det här är kvällstidningsjournalistik när den är som allra bäst. Att Olle Bengtzons egen tidning nu plockar upp handsken och gör det vinnande jobbet gör oss extra glada. Ekonomireportern Michael Syrén väljer att gräva vidare i kända avslöjanden om renovräkning, på ett sätt som bara en bra kvällstidningsredaktion kan göra.

Han frilägger nya lager, ställer fler frågor och kombinerar ekonomi- och bostadsfrågor på ett sätt som är angeläget för alla och det personliga tilltalet är både inkluderande och folkbildande.

Det är inte självklart, ens för en redaktion med stora resurser, att gräva i det här området och vi hoppas att många runt om i landet låter sig inspireras av det stora genomslaget i denna pedagogiska och envisa granskning av vansinnet kring fastighetsbolagens miljardvinster.”

Läs om Michael Syréns granskningar i Expressen.

Pristagaren utsågs av en jury bestående av Sara Bengtzon, representant Olle Bengtzons familj, Kerstin Brunnberg, journalist, Kris Johnson-Jones, verksamhetschef Arwidssonstiftelsen, Jonas Nordling, chefredaktör Dagens Arena och Sara Meidell, kulturredaktör på Västerbottens-Kuriren och mottagare av Sveriges Arkitekters kritikerpris 2015.

Olle Bengtzon-dagen

Olle Bengtzon-priset delades ut i samband med ett seminarium på Färgfabriken i Stockholm om att journalistiskt bevaka stadsplanering, arkitektur och bostadsbyggande, med särskilt fokus på relationen mellan kritik och journalistik.

Seminariet var ett samarbete mellan Arwidssonstiftelsen, Sveriges Arkitekter och utställningen ”Jävla kritiker”, om arkitekturkritik i Norden. Se hela seminariet här.