Social hållbarhet i fastighetsbranschen

Vad kan fastighetsbranschen göra för att bidra till att lösa sociala utmaningar? Hur jobbar de bästa i dag och hur ser utvecklingen ut? Vi pratar om sociala mål och verktyg och vikten av att se potentialen i varje enskild plats och ha ett långsiktigt perspektiv. Redaktör och programledare: Kris Johnson-Jones.

Gäster i programmet

REBECCA RUBIN

Rebecca Rubin är affärsutvecklare och chef för social hållbarhet på Sveafastigher, hon undervisar i stadsbyggnad på KTH Arkitekturskolan och är Mayor’s Design Advocate till Londons borgmästare Sadiq Khan.

Hon talar i programmet bland annat om projekten Flickrum i det offentliga och Framtidens idrottshall som hon arbetade med på White Arkitekter. Rebecca Rubin nämner även en studie av Martin Grander på Institutionen för urbana studier på Malmö universitet.

 

SOPHIE NACHEMSON-EKWALL

Sophie Nachemson-Ekwall är ekonomie doktor och har en bakgrund som ekonomijournalist på bland annat Dagens industri. Hon har lång erfarenhet av rådgivning inom bolagsstyrning och social finansiering. Sophie Nachemson-Ekwall är idag expert social hållbarhet, finansiering och rapportering på konsultbyrån PWC. I rapporten Social hållbarhet i fastighetsbranschen har hon har gått igenom rapporteringen från 34 fastighetsbolag i Sverige och konstaterar att det är både samhällsekonomiskt och företagsekonomiskt lönsamt för fastighetsbolagen att arbeta mer med sociala insatser.

LÄSTIPS

Rebecca Rubin tipsar om den amerikanska historikern och författaren Rebecca Solnits essäsamling ”Wanderlust – att gå till fots” (Bokförlaget Daidalos (originaltitel Wanderlust – a history of walking). Den är en kulturhistorisk vandring genom stadsplanering, litteratur och gatans proteströrelser bland annat och är underbar läsning för alla oss som gillar att upptäcka staden till fots.

 

Places journal grundades 1983 av MIT och Berkely och är ett magasin för arkitektur, landskapsarkitektur och urbana frågor med många intressanta forskare och journalister som skribenter.