Arwidsson Mail

December 2021

God Jul & Gott Nytt År!

2021 har varit ett spännande år! Med mycket kunskap att samla och sprida, från professor Ann Legeby och hennes kollegor på KTH förstås, men också från andra spännande forskare, kunniga tjänstemän och engagerade konsulter runt om i Sverige. Tack för att ni har delat med er!

Boom för cirkulär betong

Vi borrar ner oss i betongen tillsammans med arkitekterna Jelena Mijanovic och Erik Stenberg. Och Gabriel Wikström, regeringens Agenda 2030-samordnare, förklarar varför politiken står i vägen för en snabb omställning av konsumtion och produktion. Gäst i studion: Vakansa-grundaren Robin Rushdi Al Salehi. Vi pratar bland annat om innovationsprojekten ReCreate och Återhus – att bygga hus av hus. Läs mer om avsnittet och lyssna här!

Köp & sälj långt borta

Var befinner sig arbetet med att utveckla den cirkulära affären? Och vad kommer att hända härnäst? Vi tar tempen på den cirkulära omställningen av byggsektorn med hjälp av Johanna Andersson på CCBuild och spanar in i planerna för 2022. Läs mer. 

 

Upphandlad rivning

Upphandlingsmyndigheten har tagit fram nya stöd för att ställa krav vid rivning av byggnader. Det gör det enklare att ställa krav på materialinventering och avfallssortering vid offentlig upphandling av rivningar eller ombyggnationer.

 

Hoppet klar för inflyttning

Utvecklingen av Förskolan Hoppet i Göteborg har drivits som innovationsprojekt för att undersöka hur metoder och material för att bygga med kraftigt minskad klimatpåverkan. Barn och pedagoger flyttar in i det nya huset på Backa Kyrkogata på Hisingen efter årsskiftet.

 

Noll avfall i Japan

”Sustainable building of the year” och andra arkitektur- och designpriser har utsetts av brittiska Dezeen Magazine. Kamikatsu Waste Center som får priset för mest hållbara byggnad är en del i staden Kamikatsus mål att helt sluta producera avfall. Läs mer om Kamikatsu här och om alla pristagare på Dezeen Awards.